Снимка: Pixabay
Адо Кампеол, наричан "бащата" на десерта тирамису, почина през уикенда на 93-годишна възраст, съобщи губернаторът на област Венето, информира АФП.
 
Кампеол е собственик на ресторант "Le Beccherie" в град Тревизо. През 70-те години на миналия век започва да предлага за първи път сладкиша от напоени с кафе бисквити и маскарпоне.
 
Според местни медии десертът, който се появява за първи път поради грешка на съпругата на Кампеол и тогавашния му главен готвач. Десертът и днес се смята за основен продукт на италианската кухня, обичан по целия свят.
 
"С Адо Кампеол, който си отиде днес на 93-годишна възраст, Тревизо губи една от своите гастрономически звезди", написа в събота на страницата си във Facebook Луко Зайа, управител на област Венето. 
 
"Именно в неговия ресторант, благодарение на интуицията и въображението на съпругата му, се ражда тирамисуто, един от най-прочутите десерти в света."
 
Класическото тирамису се приготвя, като се подреждат напоени с еспресо бисквити с маскарпоне и се поръсва с какао на прах. 

Коментари Напиши коментар

4

Кармен Златарева

преди 1 година

Тирамисуто не може да се мери с Унгарския десерт Шамлой изобщо,ама изобщо!!!

3

ПроСоТо

преди 1 година

сигурно го е опитал преди половин век и от тогава не го е близвал..Това е ЕДНА от версиите за дълголетието му..Иначе си мислех,че това "терра-мису" е "патент" на бабата на Джоуи.../поне според епизода от "Приятели" де../

2

Анонимен

преди 1 година

Да почива в мир! Един разкошен десерт, толкова лесен за приготвяне. От дете си го правя сам. Бишкоти савоярди, кафе, малко ром, маскарпоне, яйца, какао, захар. Толкова е просто, ефирно, вкусно.