Снимка: БГНЕС

Хакери са атакували системата за генериране на европейския зелен сертификат. Те са откраднали ключовете, с които се извършва процедурата, информира италианската агенция "Анса".

По непотвърдена информация част от тях са били публикувани в интернет платформи за създаване на фалшиви сертификати.

Местните власти съобщиха, че на европейско ниво са анулирани всички пропуски, издадени с тези ключове. В момента тече технически анализ на ситуацията. Все още няма информация какъв е броят на откраднатите ключове и които страни са засегнати.

Европейските власти потвърждават, че ключовете вече са деактивирани и всички сертификати с тях са невалидни.

От "Анса" посочват, че в социалните мрежи се е появил сертификат на Адолф Хитлер, като при проверка се оказало, че е съвсем валиден.

Италианските власти съобщават, че кражбата на ключовете вероятно е разкрита от интернет потребител, който публикувал серия от туитове, започвайки с това, че "поне в Италия те са изтекли в публичното пространство".

Сертификатът на Хитлер е генериран от Полша.

"Случаите в момента се отнасят до Франция и Полша, не можем да знаем мащаба на явлението, тъй като всяка страна съхранява свои собствени ключове, нито размера на щетите, защото ключовете може да са били откраднати преди няколко месеца“, коментира експертът по компютърна сигурност Стефано Зенаро от Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase