Снимка: БГНЕС

Хакери са атакували системата за генериране на европейския зелен сертификат. Те са откраднали ключовете, с които се извършва процедурата, информира италианската агенция "Анса".

По непотвърдена информация част от тях са били публикувани в интернет платформи за създаване на фалшиви сертификати.

Местните власти съобщиха, че на европейско ниво са анулирани всички пропуски, издадени с тези ключове. В момента тече технически анализ на ситуацията. Все още няма информация какъв е броят на откраднатите ключове и които страни са засегнати.

Европейските власти потвърждават, че ключовете вече са деактивирани и всички сертификати с тях са невалидни.

От "Анса" посочват, че в социалните мрежи се е появил сертификат на Адолф Хитлер, като при проверка се оказало, че е съвсем валиден.

Италианските власти съобщават, че кражбата на ключовете вероятно е разкрита от интернет потребител, който публикувал серия от туитове, започвайки с това, че "поне в Италия те са изтекли в публичното пространство".

Сертификатът на Хитлер е генериран от Полша.

"Случаите в момента се отнасят до Франция и Полша, не можем да знаем мащаба на явлението, тъй като всяка страна съхранява свои собствени ключове, нито размера на щетите, защото ключовете може да са били откраднати преди няколко месеца“, коментира експертът по компютърна сигурност Стефано Зенаро от Италия.

 

Коментари Напиши коментар

29

Пернишката секта

преди 1 година

МВР, ДАНС и ударни бригади на Борисов са превърнати във СС организация! Ако не сте го забелязали значи сте слепци!Защо мислите че назначиха Аморален човек като Гешев за Главен Прокурор(Инквизитор)!?

28

Анонимен

преди 1 година

Хитлер е издавал такива сертификати на Евреите и Арииците. Не ви ли е познато. Фашизма се завърна с пълна сила.

27

Анонимен

преди 1 година

Сертификат на Адолф? Скучнооо, интересно е да пуснат едно query на базата със заявка за random смяна на номера на сертификати, дати, имена. Когато 25 год. Айше от Столипиново излезе, че живее на пъпа на Залцбург и се казва Ханс по сертификат, на 68-години, ваксиниран преди 6 месеца, а тя още не е..дерзайте, друзья