Снимка: БГНЕС

Много държави в ЕС светнаха в зелено на картата, показваща процента на заразени с COVID-19. Някои от тях вече от месеци са приложили мерките, които от днес влизат в сила и в България, а именно - достъпът до закрити помещения чрез "зелен сертификат".

Ето как той работи в държаните от Западна Европа:

В Италия 84% от населението вече е ваксинирано, а от 15 октомври в страната е в сила "зелен сертификат". Жана Яковлева е директор на Българския културен институт в Рим. Ваксинирана е и разказва, че без "зелен сертификат" няма свободен достъп до много места.

"От 15 октомври не мога да вляза в нито едно затворено пространство, без да покажа така наречения "зелен паспорт". За аптеките не, засега в магазините за храни все още може да влизаш спокойно. Той е влязъл за галерии, театри, кина, за ресторанти. Ако седнеш навън - няма проблем, трябва ли да влезеш вътре - никакъв шанс, и са доста безкомпромисни", разказа тя за Bulgaria ON AIR.

Казва, че се изисква сертификат и на работното място.

"Не могат да те уволнят и не те уволняват, но ако нямаш сертификат или си правиш на всеки два дни тест, или излизаш в неплатен отпуск. За деня, в който нямаш, не ти се плаща", посочи Яковлева.

Екскурзоводи споделят, че се налага понякога туристическите групи да чакат по един час, за да посетят даден обект. На Ботуша "зеленият сертификат" е с валидност 9 месеца.

Във Франция "зеленият сертификат" е в сила от август. Силвия Германова живее от дълги години в страната и признава, че поставянето на ваксина е въпрос на лична и колективна отговорност.  

"Във Франция хората са ваксинирани над 85% вече. "Зелената карта" се изисква навсякъде, не може да се отиде на кино, театър, не може да се седне дори на терасата, ако не се представи. Дори на мен ми се е случвало, тъй като се ваксинирах късно, два пъти отказаха да ми сервират на тераса, тъй като нямах втората игла, бях между двете", разказа Силвия Германова.

Споделя, че животът вече започва да тече нормално, защото хората без сертификат са незначителна част. И макар да има протести в страната, си обяснява това с липсата на достатъчно информация. Такова е и обяснението ѝ за ниския процент ваксинирани в България.

"Слушам някакви чипове се вкарват. Ако можем да ни вкарат някой друг чип, за да гледаме телевизия в движение, няма да е никак зле", отбеляза Германова.

Михаела живее от години в Хамбург. Казва, че в Германия над 70% са ваксинирани и хората вече са свикнали "зеленият сертификат" да е винаги с тях.

"Донякъде се е превърнало в навик за мен и моите приятели да си показваме телефона със сертификата в него. Когато мярката беше наложена, имаше хора които имаха проблем, но аз и моите приятели стигнахме до извода. че това е по-малкото зло", сподели Михаела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase