Снимка: БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да бъде създадена специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни-членки. Министър-председателят каза това по време на реч пред Европейския парламент, която бе посветена на върховенството на закона в страната му, предаде БНР.
 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава. Негативно влияние е оказало и скорошното решение на полския конституционен съд, което постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната:
 
"Това решение поставя под въпрос основите на ЕС. То е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общ правен ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие между страните-членки и следователно общи политики.  За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция".
 
Европейското право има върховенство над националното там, където страните-членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки. 
 
"Това, което наблюдаваме сега, е пълзяща революция на европейското право чрез серия от присъди на Съда на ЕС", подчерта той и допълни, че отхвърля езика на заплахите и на свършения факт.
 
Моравецки определи тези действия като "изнудване на Полша" и опроверга твърденията, че се готви Полекзит. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase