Снимка: БГНЕС

Европейският съюз "ще започне да се разпада", освен ако не оспори решението на върховния съд на Полша, че националното законодателство надвишава европейските закони, заяви в понеделник висш служител от блока, предаде "Ройтерс".

Полският конституционен трибунал се произнесе срещу централния принцип на европейската интеграция миналата седмица, като рязко изостри спора за основните ценности между евроскептиците, управляващи във Варшава, и повечето от останалите държави от ЕС.

Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС, биейки тревога за това, което се опасяват, че е перспективата страната им да последва Великобритания и да напусне блока в "Polexit".

"Ако не спазваме принципа в ЕС, че равните правила се спазват еднакво навсякъде в Европа, цяла Европа ще започне да се срива“, каза Вера Йоурова, еврокомисар от съседната на Полша Чехия.

"Ето защо ще трябва да реагираме на тази нова глава в историята, която полският конституционен съд започна", каза Йоурова, отговаряща за ценностите и прозрачността в Европейската комисия.

По един или друг начин решението на трибунала вероятно ще струва скъпо на Варшава.

То следва продължителни и разделителни спорове, в които Полша е обвинена от много западни държави, международни наблюдатели на правата и застъпници за ограничаване на независимостта на медиите и съдилищата, както и за нарушаване на правата на жените, мигрантите и ЛГБТ общностите, след като партията "Закон и справедливост" (PiS) спечели властта през 2015 г.

Комисията, пазител на договорите на ЕС, вече отказа одобрението си за плана за възстановяване на Полша, който е необходим, за да позволи на Варшава да използва милиардите евро от ЕС, за да подпомогне съживяването на икономическия си растеж, подкопан от пандемията от коронавирус.

Освен че блокира изплащането на средства за възстановяване на Полша, комисията може да реши да използва нов и все още неприлаган инструмент, за да спре финансирането на държави, за които се смята, че нарушават ключови ценности, заложени в европейските закони.

Други страни от блока биха могли да възобновят забавеното разследване за подбиване на демократичните права в Полша, което може да стигне чак до взимане на правото на глас на Варшава в блока. Но това е малко вероятно.

Базираната в Брюксел комисия може също да започне ново съдебно дело срещу Варшава за нарушаване на законодателството на ЕС и така да принуди Европейският съд да наложи санкции на полското правителство.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase