Снимка: БГНЕС

Пазарът на природен газ навлезе в неизследвана територия. Движенията в цената му в сряда бяха, по думите на един анализатор, "безпрецедентни от годината на точката на либерализация на газа в Европа". Нидерландският газ на едро, европейски еталон, скочи с 30% в рамките на период от три или четири часа от вече покачващата се цена.

Това са смразяващи цифри за европейските правителства, за които наближава зима. А когато ЕС киха, Великобритания, силно разчитаща на внос от целия Ламанш, също настива.

Недостигът на природен газ дойде след поредица от събития, докато икономиките излизаха гладни за енергия от  пандемията. В центъра на бурята е Русия. Тя е най-големият доставчик за Европа, което представлява приблизително 40% от целия газ в ЕС.

Няма съмнение, че това лято Русия не е доставила толкова голям обем газ в северозападна Европа в сравнение с годините преди COVID. От септември до октомври обемите на северозападна Европа са спаднали с около 17%, според Том Марзек-Мансер, водещ европейски анализатор на газ в ICIS LNG Analytics.

Фактът, че руският "Газпром" също не успя да резервира допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна до европейските дестинации за октомври, накара някои да обвинят Кремъл в манипулиране на криза.

"Макар Русия технически да изпълнява договорните си задължения със Запада, тя не се интересува да се възползва от голямото търсене за изпращане на допълнителен газ до своите европейски клиенти. Това е единствената страна, която наистина би могла да облекчи натиска върху цените и е решила да не го прави", казва Мария Шагина, докторант в университета в Цюрих, която се фокусира върху енергийната политика, пред The Guardian.

Кремъл винаги се е стремял да се представя като надежден доставчик на газ за Запада. Неотдавнашните събития обаче биха могли да означават нов етап във външната му политика, тъй като някои анализатори смятат, че Кремъл разглежда рекордните цени на газа като възможност за "Газпром" да притисне западните си партньори да ускорят одобрението за противоречивия газопровод "Северен поток 2".

"Северен поток 2", смятан за жизненоважен от Кремъл, се очаква да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия. Но изграждането му раздели европейските нации и предизвика търкания между блока и САЩ. Тръбопроводът ще заобиколи Украйна, което ще струва на страната около 1 млрд. евро при транзит.

"Русия ще почувства, че е в силна позиция и ще се опита да използва своите доставки на газ като лост за ускоряване на окончателното одобрение на "Северен поток 2", на мнение е Шагина. "Русия досега не е използвала газа си като оръжие със Западна Европа."

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, заяви в сряда, че Русия има капацитета да облекчи енергийната криза, "ако иска". Анализът на агенцията показва, че тя има капацитет да увеличи доставките за Европа с цели 15%.

Сръбският президент Александър Вучич определи Владимир Путин като "крал-производител" на енергийния пазар, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията за конспирация, посочвайки вътрешните нужди на Русия през зимата след студеното първо тримесечие на годината. По-специално германският канцлер Ангела Меркел също бе на страната на Кремъл.

И докато в сряда се наблюдаваха безпрецедентни повишения на цената, това, което последва по-късно през деня, според някои анализатори, сочи всяко предположение за всемогъщество от страна на Владимир Путин като силно преувеличено.

"Нека помислим за евентуално увеличаване на предлагането на пазара, само че трябва да го направим внимателно. Уговорете се с "Газпром" и го обсъдете", каза Путин в коментари, в които веднага се забелязва значителен обрат в покачването на цените от по-рано през деня, дори изтласквайки цените до по-ниски нива, отколкото през преходния ден.

В сряда следобед значително увеличение на доставките на газ от Русия дойде през Полша и Украйна. "Потоците бяха по-големи от предния ден - настъпи незабавна промяна", каза Марзек-Мансер. Има, добави той, "известно убеждение, че може да има повече увеличение през дните и седмиците, които предстоят".

Пълнотата на вътрешното съхранение на газ на "Газпром" трябва да достигне целевите 72,6 милиарда кубически метра до началото на ноември. От този момент нататък Русия трябва да има повече газ за износ.

Повечето анализатори не виждат значителна печалба от "Северен поток 2" тази година, дори ако одобрението е осигурено, като се има предвид, че е вероятно да работи с 10% капацитет.

Дали спасението идва ще стане по-ясно на 18 октомври, датата, до която капацитетът през Украйна и Полша за ноември ще трябва да бъде резервиран.

Якоб Киркегор, старши сътрудник на Германския фонд Маршал, заяви, че развитието показва, че Путин не действа от позиция на сила, а от слабост. "Той трябва да продаде", казва Киркегор. "Да, може да играе на европейските пазари на газ, но също така реагира и на собствената си слабост ... Той няма интерес да налага ускорена декарбонизация в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase