Снимка: БГНЕС
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че се надява на "бързо разрешаване" на разследването, което започна заради сигнал, че тя е манипулирала данни в полза на Китай, докато е заемала висш пост в Световната банка, припомни БГНЕС.
 
Изявлението бе направено ден, след като Георгиева разговаря с изпълнителния съвет на МВФ, който преразглежда разследването на адвокатската кантора WilmerHale от миналия месец и установи, че когато е била изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е сред висшите служители, които са упражнявали натиск върху персонала да промени данните в полза на Китай за изданието за 2018 г. на доклада „Doing Business”.
 
"Доволна съм, че най-накрая имах възможността да обясня на борда на МВФ ролята ми в доклада „Doing Business” и как съм спазвала почтеността на доклада", каза Георгиева в изявление, публикувано от комуникационна фирма, а не от МВФ.
 
"Очаквам с нетърпение бързо разрешаване на въпроса по начин, който да съхрани силните страни на МВФ и Световната банка като силни международни институции, които изпълняват важните си мисии през тези времена на безпрецедентна криза", заяви Кристалина Георгиева.
Още по темата
 
Георгиева многократно отрече заключенията на доклада, че е манипулирала данни. В четвъртък публикува писмо от адвоката си до борда, което възразява срещу констатациите на WilmerHale, както и нейните показания на 12 страници пред 24-те членове на борда.
 
Докладът на адвокатската кантора "не характеризира точно действията ми ... нито точно описва характера ми или начина, по който съм изпълнявала дълга си през дългата си професионална кариера", каза тя.
 
Разследването установи, че Георгиева заедно със своя сътрудник Симеон Дянков, бивш български финансов министър, участвал в създаването на доклада, както и Джим Йонг Ким, тогавашен председател на банката, са притискали служителите да променят данните за класирането на Китай, за да избегнат гнева на Пекин.
 
В показанията си Георгиева отрече, че е помолила Дянков да се включи в доклада, за да подобри класирането на Китай, както и че докладът е променен с цел да осигури подкрепата на Пекин за увеличаването на капитала на банката.
 
Съединените щати имат най-големия дял с право на глас в управителния съвет на кризисния кредитор във Вашингтон, а говорител на Министерството на финансите заяви, че „"настоява за задълбочено и честно отчитане на всички факти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase