Снимка: БГНЕС

Ежедневно цените на електроенергията и природния газ достигат нови рекорди, докато някои енергийни компании прекратяват дейността си, защото излиза твърде скъпо да продължават да работят. С наближаването на зимата натискът в Европа ще се засили, което ще принуди много ръководители да вземат решение дали не трябва да затворят централите си, пише Bloomberg.

Производителят на амоняк SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH е сред тези, които бяха принудени да предприемат драстични мерки. Германската компания, която използва 640 гигаватчаса природен газ всяка година, което се равнява на около 50 000 домакинства, заяви във вторник, че ще намали производството с 20%, за да компенсира покачването на цените на газа.

„Няма смисъл да се произвежда амоняк на тези цени“, каза главният изпълнителен директор Петр Сингр. "Ако правителството не предприемe действия, ще спрем производството."

Във Великобритания организацията Energy Intensive Users Group призова правителството да въведе извънредни мерки или да се изправи пред затваряне на бизнеса тази зима. Енергийната криза е резултат от срива в предлагането, след като търсенето се покачи. Кризата заплашва да спре икономическото възстановяване, което ще повиши бизнес разходите и сметките за енергия на домакинствата, като ще изпрати инфлацията до многогодишни върхове.

Много компании се опитват да увеличат енергийната си ефективност, но печалбите са незначителни поради степента на нарастване на разходите. Щетите ще се влошат, ако кризата се разрасне от ценови шок до недостиг. Много индустрии ще бъдат изправени пред това да затворят предприятията си. Има дори риск правителствата да се намесят директно, както се случи в Китай. Това би могло да включва ограничения за промишленото потребление на енергия, за да се запазят намаляващите доставки и за да могат да хората да се отопляват.

Въздействието на рекордните цени на газ, електроенергия и въглерод е по-голямо върху малките и средни индустриални производители, които имат по-малко възможности за финансова защита и са изложени на по-голяма волатилност.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase