Снимка: БГНЕС

Този уикенд италианците гласуваха на изборите за кмет, а работата по управлението на столицата Рим е едновременно най-голямата награда и отровен потир. Градът, обичан от туристите, е измъчван от десетки проблеми, като жителите му са все по-недоволни от съвременните руини на града.

Римляните казват, че не могат да си спомнят градът им някога да е изглеждал по-зле. Боклуците са навсякъде, а дивите прасета започнаха да се разхождат не само в покрайнините, но и в центъра на столицата.

"Най-големият проблем на Рим е боклукът, транспортната система и управлението на обществените места. Най-големите доказателства за неглижирането на тези проблеми са дупките, превърнали се в кратери, автобусите, които се самозапалват. Местните власти са тези, които трябва да построят фабрики за рециклиране на боклука, докато кметството трябва да се занимава с почистването. Те се обвиняват взаимно. След това има и неразбиране между кметството и държавната почистваща компания, AMA. "Малагрота" беше най-голямото сметище в Европа. Огромна дупка, в която беше хвърлен целия боклук на Рим. През 2013 година то трябваше да затвори заради наредбите на ЕС. От тогава проблемът с боклука просто експлоадира", обяснява Кристиан Раймо, автор на книгата "Рим не е вечен", пред BBC.

Проблемът с боклука не разгневява само жителите на Вечния град. За да се справят с отпадъците, местните власти ги товарят на камиони и ги пращат за преработка из цялата страна, като например Неапол и Албано, което е на 50 минути път от столицата. Те трябва да са придружавани от полиция, защото местните хора протестират срещу това да приемат боклука на Рим, те не искат да станат "сметище за големия град".

"Рим не прави нищо, за да се справи с боклука си", казва активистката Франческа Гнани. "Тъй като идват избори, те не искат да преработват боклука в Рим, затова идват тук. Но това е провинция. Тук преди имаше лозя",посочва тя.

Властите в Рим обвиняват протестиращите за това, че "никаква промяна не е възможна, тъй като те отказват да се адаптират към промяната".

"Ние не сме срещу решенията в управлението на нашия боклук, но искаме фабрики, които са пропорционални на нуждите ни. Имам предвид - Рим е огромен град, а ние сме едно малко градче", допълва Франческа.

Когато Вирджиния Раги беше избрана за кмет на Рим преди пет години, тя взе властта с голяма подкрепа и оптимизъм. Но сега много римляни я обвиняват за състоянието на града си.

"Ние поставихме основите, а сега трябва наново да издигнем цялото си общество. Относно боклука, аз наследих държавна компания, която 13 години е давала фалшиви фактури. Ние я възобновихме, имаме индустриален план с нови камиони, чистачи, фабрики за преработка. Поставяме ред в нещата. Другите институции, като държавата и властите на региона Лацио, също трябва да си свършат работата", обяснява Раги.

Ситуацията в Рим е толкова тежка, че някои местни жители взимат нещата в свои ръце. Доброволци чистят кварталите на Вечния град и вършат това, което властите не могат.

"Ние възвръщаме обществените места и е много важно всеки гражданин да разбере, че може да направи нещо за своя град", казва Франческа Леонели, създател на Retake Rome. "Да, от една страна, това е работа на властите, но от друга страна, и ако самите ние помагаме, това означава, че се интересуваме от местата, които посещаваме. Това е нашият дом и всеки един от нас може да вземе мерки.

"Властите в Рим мислят за града като картичка за туристите, не мислят за неговите граждани. Винаги си мислим за Рим като за изключение - "Вечният град", "Столицата на света", но трябва да мислим за Рим като за нормален град. Сякаш Рим винаги се фокусира в миналото, великото минало от преди векове. Но трябва да мислим за него, като за нормален град, който можем да подобрим, за да му дадем бъдеше", казва Кристиан Раймо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase