Снимка: БГНЕС

Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и какъв език говорим. Не е добросъседство, ако това го прави твоят съсед, заяви днес вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров в обръщения към есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

В речта си Димитров засегна въпроса за европейската интеграция на страната и за направените от нея жертви, както и за разочарованията заради блокадата и за наложеното два пъти от страна на България вето.

Според вицепремиера „спорът” с България не е териториален, а е свързан с различната интерпретация на историята. Той засегна и въпроса за символиката на Съвета на Европа и Страсбург и на европейските ценности, които се застъпват за разнообразието и зачитането на идентичността и всеки език.

„Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и език, какъв език говорим. Това не е добросъседство, ако се прави от нашия съсед. Ако има добро решение, то трябва да бъде според европейския дух. Поетият ангажимент излезе от коловоза и беше пренасочен, което не е наша грешка”, категоричен е македонският вицепремиер.

Той оцени като необоснована забележката на бившия външен министър Екатерина Захариева, че "в Северна Македония се дискриминират онези, които се самоопределят като българи и има говор на омразата".

"Във връзка с обвиненията в дискриминация беше констатирано, че няма нито една жалба за дискриминация на тази основа, нито жалба в Европейския съд за правата на човека. Запознат съм с други случаи, но те не са срещу нашата държава. Не знам, какви са тези обвинения, за които се говори в българското общество от страна на българските политици. Ние сме мултиентическа държава. Нашата конституция и политическата ни традиция спазват принципа, че всички сме еднакви и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички държави в региона", каза Димитров, който припомни, че днес в страната приключва преброяването, по време на което всеки може да се самоидентифицира със своята етническа принадлежност.

Той подчерта, че трябва да се говори открито за обвиненията в дискриминация, но е проблем, по който няма постъпили оплаквания.

По отношение на речта на омразата Димитров подчерта, че никой от представителите в правителството не разпространява говор на омразата. За разлика от РС Македония, по време на предизборната кампания в България имаше депутати, чиито изказвания „могат да бъдат интерпретирани като директни претенции към Северна Македония и като говор на омраза".

"Фактът, че го описвате като нарастване на гнева и на говора на омразата, е причинен от факта, че вие им казвате кои са и каква е тяхната история, техният език. Разбираемо е, че в такива условия има негодувание. Осъждаме подобни инциденти", каза Димитров.

Той посочи, че българската политика спрямо Северна Македония не е в полза на приятелството, а на антагонизма.

"Вие подхранвате това", обърна се Димитров към Захариева.

Той подчерта, че страната му няма друга алтернатива, освен Европа."Ако Европа не изпълни своите ангажименти и обещания, ще изгуби доверието на народа и на населението, което живее в тази част на Европа", заяви македонският вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase