Снимка: БГНЕС
Френски съд осъди мъж, който по време на протест срещу противоепидемичните мерки във Франция е държал плакат на президента Макрон, на който е изобразен като Хитлер. 
 
Мъжът ще трябва да плати глоба от 10 хиляди евро, съобщи Евронюз, предаде БГНЕС. Мъжът също така е поръчал изображението да бъде монтирано на два билборда с размери четири на три метра.
 
Плакатите показват френския президент, облечен в нацистка униформа, с малки мустаци, кичур на челото и акронимът на президентското движение LREM, превърнато в свастика, а съобщението към него гласи: "Подчинявайте се, ваксинирайте се".
 
Протестът бе организиран две седмици след като президентът обяви нови ограничения, които включват поетапното въвеждане на здравна карта за COVID, задължителни ваксинации за здравни и социални работници, както и прекратяване на безплатните тестове за COVID-19, освен ако не са предписани от лекар.
 
Флори притежава около 600 билборда в южния департамент Вар, два от тях използва за лична употреба. На тях той поставя „туитове в 4X3“.
 
"Някои хора пишат по стените, аз правя билбордове", казва той и допълва, че предпочитаният от него начин на изразяване е "най-старият в света".
 
След като е осъден, Флори разкри два нови плаката на Макрон, който го оприличава на Луи XVI.
 
Адвокатът на Флори Берангер Турне заяви след решението на съда, че "правото на карикатура е нарушено". Самият Флори има няколко присъди в криминалното си досие, включително за насилие срещу държавни служители и кражба.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 месеца

Поредната двуличност на запада.... Значи могат да се шегуват с мюсюлманите и Мохамед като го рисуват в карикатури, но макарона не може? По скоро трябва ада го нарисуват като Мусолини дребното френско фашистче....

37

Шарлито Ебббдо

преди 2 месеца

Френските карикатуристи са известни в цял свят със карикатурите си на политици, артисти, бизнесмени,музиканти ... Дори само да погледнете поне един брой на "Шарли Ебдо" и ще ви стане ясно за какво говоря . Елизабет втора... Ердоган... Путин... Тереза Мей... Тръмп... Меркел... бяха изрисувани като иидииоти в списание гледано в цял сват и всичко беше ОК ... сега какво се обърка ? Аааа, Макарона обича да се смее само на другите и приема за смъртна обида ако той е окарикатурен ... Бабин Глезанчо...

36

Анонимен

преди 2 месеца

Карикатурите в Шарли Ебдо бяха свобода на словото. Прави бяха ислямистите, че Франция е диктатура и води пропаганда.