Снимка: Pixabay

Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да отчитат големи печалби. Тенденцията се е променила малко от 2014 година въпреки задължението за публикуване на информация за дейностите във всяка страна, посочва Европейската данъчна обсерватория в доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Отчетите на 36 големи европейски банки показват, че те регистрират печалба от съвместно 20 млрд. евро или около 14 процента от общите им печалби в данъчни убежища, въпреки че в тези страни работят малко служители, посочи независимата изследователска организация, съфинансирана от ЕС.

Печалбите, отчетени от банките в данъчните убежища, се равняват на около 238 000 евро на служител спрямо 65 000 евро в страни, които не се определят като данъчни убежища.

Това предполага, че печалбите, отчитани в данъчните убежища, са най-вече суми, прехвърляни от други страни, където се предоставят банковите услуги, посочва докладът.

Данъците станаха чувствителен въпрос на фона на финансовите "дупки", които пандемията от Ковид-19 остави в държавните финанси. Правителствата се опитват да договорят обща ставка за облагане на големите концерни, най-вече от технологичния сектор.

Задължението да се оповестява информация за дейностите на финансовите институции страна по страна, което има за цел да хвърли светлина върху вътрешното функциониране на банките, не е успяло да промени поведението им въпреки изкачването на данъчните въпроси на по-предни позиции в обществения дневен ред, отбелязват авторите на доклада.

Може би са необходими по-амбициозни инициативи, например световен данъчен минимум от 25 процента, за да се намали използването на данъчни убежища от банковия сектор, заключава документът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase