Снимка: БГНЕС
"Бежанците от Афганистан те трябва да идват в Европа, а да останат в своя регион". Това заяви днес министърът по въпросите на имиграцията и интеграцията на Дания Матиас Тесфайе при пристигането си на извънредното заседание на Съвета на ЕС на ниво вътрешни министри, предаде БГНЕС.
 
"Политическият сигнал е много важен. Предложеният проект на изявление на Съвета на ЕС казва ясно, че хората не трябва да идват в Европа, а да останат в своя регион. Нашата задача е да стабилизираме региона, за да се финансират добре работещите там международни организации", заяви той.
 
Дания застава зад позицията, че грешката от 2015 г. не бива да се допуска отново.
Още по темата
 
"Ние трябва да помагаме по-добре на съседните на Афганистан държави, за да могат хората да получат в съседните страни всичко, което им е необходимо. В понеделник проведохме кратка видеоконференция с министрите на Таджикистан и Туркменистан. За нас беше много важно да чуем как се развива ситуацията от тяхна гледна точка", каза министърът.
 
Матиас Тесфайе призова за засилване на защитата по външните граници на Европейския съюз, както и да се окаже допълнителна помощ на държавите, чиито граници са външни за общността.
 
Първоначално Европейската комисия предложи всички държави от ЕС да поемат обширни квоти за прием и разселване на афганистански бежанци. Тази позиция обаче бе посрещната остро от страна на държавите от общността. Сега Съвета на ЕС се е фокусирал върху обсъждане на перспективите за тяхното настаняване в региона. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase