Снимка: Pixabay

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз ще обсъдят на заседание в Брюксел общ отговор на миграцията от Афганистан.

Съветът идва след среща на постоянните представители на ЕС миналата седмица, на която те дискутираха последния развой на събитията в страната, в т.ч. миграцията и сигурността, както и сътрудничеството в тази насока със съседни на Афганистан страни.

Според изтекла вчера чернова на обща позиция на министрите те ще се противопоставят на безконтролната миграция оттам, както и ще настояват за щателна проверка на евакуираните вече от страната и приети в различни страни-членки на ЕС мигранти, съобщи БНР.

Върховният представители по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Общността ще подпомогне финансово съседните на Афганистан страни за приемане на бежанци.

От Европейската комисия потвърдиха, че ще направят това от предвидената за страната хуманитарна помощ, но отказаха да назоват конкретни суми за тази цел.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че хуманитарната помощ на ЕС, която е над 50 млн. евро за страната, ще бъде увеличена на над 200 млн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase