Снимка: БГНЕС

Европа трябва да се подготви за по-нататъшни рекордни температури, дори и по-високи от 50°C, предупредиха метеорологичните експерти от Met Office, цитирани от The Independent.

В сряда живакът достигна рекордните 48,8°C в Сиракуза, Италия, което, ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, ще задмине предишната най-висока регистрирана температура за Европа от 48,0°C, измерена в Атина през 1977 г.

В публикация в блог в четвъртък експерти от Met Office заявиха, че изменението на климата означава, че Европа може да очаква по-нататъшно покачване на температурите.

"Изменението на климата прави свързаните с топлината крайности на времето по-интензивни и когато мислим за тези рекордни температури, шансът да се счупят нови температурни рекорди, значително се увеличава", казва Професор Питър Стот, който ръководи наблюдението на климата в Met Office,

"През 2019 година бяха регистрирани рекордни температури, когато за първи път френският температурен рекорд надхвърли 45,0°C, а нашият анализ установи, че това събитие е станало поне пет пъти по-вероятно поради изменението на климата", допълва той. "Въпреки че все още не сме успели да проведем задълбочено проучване на настоящата ситуация, мисля, че ще стане ясно, че изменението на климата е направило настоящото събитие по-екстремно."

Учените добавят, че средните температури са се повишили с около 1,1°C от периода преди индустриалната революция (1850-1900 г.), но и че в някои региони, като Северна Африка, тя е скочила с повече.

"Шансовете всяко лято да видим наистина екстремни температури вече са доста високи. Не можем да кажем точно кога е вероятно това да се случи, но Европа ще трябва да се подготви за евентуалността на нови рекорди да бъдат счупени с температури над 50,0°C, които са най-вероятно ще са близо до Средиземноморието, където влиянието на горещият въздух от Северна Африка е най-силно", казва професор Стот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase