Снимка: архив, БГНЕС

Шест страни-членки на ЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което предупреждават да не се спират депортациите на афганистанци, търсещи убежище в ЕС, въпреки големия напредък на талибаните в Афганистан, предаде Ройтерс.

"Това, че райони в дадена страна не са безопасни, не означава, че всеки неин гражданин автоматично има право на закрила", каза в пост в Тwitter Сами Махди, белгийският държавен секретар, отговарящ по въпросите на бежанците и миграцията.

Още по темата

Той посочи Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Гърция като другите страни, подписали писмото до Европейската комисия.

Сами Махди смята, че трябва да остане възможността за депортирането на лица от Афганистан, на които е отказано убежище. "Афганистанците, за които след задълбочено и независимо проучване се установи, че не се нуждаят от убежище, не могат да останат в Белгия", заяви той.

Европейската комисия съобщи, че е получила писмото на шестте държави и ще отговори навреме.

Талибаните активизираха кампанията си да разгромят законното правителство на Афганистан и да наложат отново строги ислямски закони, след като чуждите войски започнаха финалното си изтегляне от страната. Вчера талибаните успяха да превземат шеста провинциална столица в Афганистан.

Очаква се въпросът за кандидатите за убежище от Афганистан в ЕС да бъде обсъден на извънредно онлайн заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, което ще се проведе на 18 август. Заседанието бе свикано главно, за да бъде дискутирана вълната от нелегали мигранти, пресичащи границата между Беларус и Литва, която е членка на ЕС. Полша и Латвия също се сблъскват на свой ред с растящ поток на мигранти от Беларус.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase