Снимка: БГНЕС

Още в първия ден след въвеждането на спорната здравна карта във Франция за достъп до обществени места, проблемите бяха налице. На входа на главната художествена галерия в Монпелие, Musée Fabre, охранител присвива очи към смартфона на посетител. "Не мога да видя пропуска ви", казва той. Посетителят се опитва да му направи сянка от тежкото средиземноморско слънце: "И аз не виждам нищо. Дори не мога да видя дали телефонът ми е отключен или не."

От сряда представянето на здравна карта или доказателство за отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди посещението, е задължително във Франция за всеки, който желае да получи достъп до културни или развлекателни съоръжения с капацитет над 50 души. Това включва кина, художествени галерии, библиотеки, музеи, спортни центрове и събития, свързани с работа. Кафенета, ресторанти и влакове също ще бъдат включени в мерките, но в началото на август.

Мерките са част от стремежа на Макрон да възвърне знаменателния стремеж към ваксинация във Франция на фона на четвърта вълна от пандемията. С 18 000 случая, съобщени за 24 часа преди 20 юли, говорителят на френското правителство Габриел Атал описа вълната, предизвикана от варианта "Делта", като "стратосферна".  Националният процент на заразяване на седмица е скочил със 125% до 86 на 100 000 - много над националния праг за предупреждение от 50.

Докато летовниците се стичат на брега, южният регион Окситания е един от най-сериозно засегнатите. Степента на заразяване в департамента Hérault, на който столица е Монпелие, се е увеличила до 202,7 на 100 000, което е повече от 200% нарастване седмично.

Във фоайето на Mediathèque Emile Zola, главната библиотека на града, се образува спокойна опашка - с изключение на един мрънкащ пенсионер. "Получил съм една доза", протестира старецът. "Боя се, че имате нужда от две", заявява охраната. Той си тръгва ядосан.

26-годишната студентка Сехам също е върната обратно, защото няма необходимата сертификация. Тя е мислила, че мерките ще влязат в сила през септември. "Това малко ми развали деня", казва тя пред The Guardian.

Отпивайки еспресо пред стъклените врати на кино Diagonal, 36-годишният мениджър Чарли Перенигес посочва, че новата здравна карта вече е причинила спад в предварителните продажби на билети в цялата страна. "Наистина ни набутаха с това, че трябва да проверяваме всички. Няма да купуваме смартфон за всеки служител за нещо, коего може да трае само два или три месеца. "

Чакайки пред музея MOCO в Монпелие, 70-годишният Марк Комбс казва: "Хората започнаха да правят каквото им харесва, затова трябва да затегнем винтовете." Но той се притеснява, че това може да доведе и до някаква форма на "диктатура".

Това е вид дебат, който се провежда в цялата страна, като някои протестиращи, които миналия уикенд излязоха на улицата срещу здравната карта, носеха жълти значки със звездата на Дейвид, което от своя страна също предизвика огромни спорове. Около 5500 души излязоха по улиците в Монпелие миналия уикенд, един от над 130 протеста, събрали малко над 110 000 души в цялата страна.

Повече от 3,7 милиона души резервираха своя час за първа доза през седмицата след обръщението на Макрон на 12 юли. Сега малко над 45% от населението е напълно ваксинирано.

Но Макрон, в навечерието на президентските избори през следващата година, трябва да смекчи дълбоко вкоренения анти-вакс контингент в страната. През последните дни два центъра за ваксинация бяха физически атакувани.

А здравната карта все още не е ударила сърцето на френската култура - кафенетата и ресторантите. Пред L'Odyssée, бистро в близост до централната гара на Монпелие, собственикът Азак Атила, казва, че проверката на цялата му клиентела ще бъде неприложима: "Много от ваксинираните казват, че ще откажат да покажат пропуска си по принцип." Но ако не го направи, може да бъде наказан с глоба € 45 000.

"Мисля, че Макрон искаше да изплаши хората и да ги накара да се ваксинират, но без да им заповядва директно да го направят", допълва той. "Това е малко диктаторско - знам за този вид поведение от времето, когато живеех в Турция. Но никога не съм мислил, че това ще се случи във Франция."

 

Коментари Напиши коментар

129

Анонимен

преди 1 месец

гилотина се задава. скоро и у нас

128

La France

преди 1 месец

Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!

127

Анонимен

преди 1 месец

Звездата на кооооойййййй... ?Дейвид? нела да са върне у школото