Снимка: Pixabay
В сряда Европейският съюз предложи да бъде въведена ефективна забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Предложението е част от по-широките мерки от климатичния пакет ще ускори преминаването към електрически превозни средства с нулеви емисии, пише Bloomberg TV Bulgaria.
 
Европейската комисия предложи намаляване на емисиите на CO2 от автомобилите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 2021 г., много по-високо от съществуващата цел за 37,5%. 
 
Комисията също така предложи намаляване на емисиите на CO2 до 100% до 2035 г., което би направило невъзможно продажбата на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива в блока от 27 държави.
 
"Това е вида амбиция, която чакахме да видим от ЕС, където липсваше през последните години", каза Хелън Кларксън, главен изпълнителен директор на Climate Group, организация с нестопанска цел, която работи с бизнеса и правителството за справяне с изменението на климата, предаде „Ройтерс.“
 
"Науката ни казва, че трябва да намалим наполовина емисиите до 2030 г., така че за автомобилния транспорт е просто - да се отървем от двигателя с вътрешно горене."  
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase