Снимка: БГНЕС

В сряда папа Франциск напусна болницата в Рим, където претърпя операция на дебелото черво на 4 юли.

84-годишният папа е изведен от университетската болница „Джемели“ с кола със затъмнени стъкла и по-късно е забелязан да се връща в дома си сред стените на Ватикана.

Той спрял по пътя в базиликата „Санта Мария Маджоре“ за бърза молитва, за да "изрази благодарността си за успеха на операцията си", заяви говорителят на Ватикана Матео Бруни в изявление.

Папата също се помоли в централната църква в Рим за „всички болни, особено всички, които е срещнал по време на престоя си в болница“, каза Бруни.

Франциск беше приет в болница поради вид дивертикулит. Първоначално Ватикана заяви, че ще лежи в болница около седмица, а папата отправи молитва от прозореца на болницата си в неделя.

В понеделник говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че ще остане „още няколко дни“. Не беше ясно дали графикът на Франциск веднага ще се нормализира. Папата успя да свърши някаква работа от болницата и запази всичките си правомощия като понтифик, докато беше далеч.

Специален шамбелан, известен като "кардинал камерленго", е бил готов да поеме властта в случай на смърт, посочи Католическата информационна служба.

Сякаш за да изпревари въпросите за силата на папата, Ватикана обяви в деня, в който Франциск беше приет в болница, че ще пътува до Унгария и Словакия по-късно тази година. Той също така се надява да присъства на климатичната конференция COP26 в Глазгоу през ноември, според епископите на Шотландия, а има и планирано пътуване до Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase