Снимка: Pixabay

В България 52% от хората смятат, че въвеждането на еврото ще бъде положителна стъпка. Това сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено в седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната  - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Още по темата

Като цяло 57 % от респондентите в проучването подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75 %) и Унгария (69 %).

Според 43% от анкетираните въвеждането на общата европейска валута ще се отрази негативно.

Цели 69% от българите се опасяват, че смяната на лева с еврото ще доведе до увеличение на цените.  

Половината смятат, че с оставянето на лева в историята – контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен.

Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута.

1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Голямо мнозинство от анкетираните граждани на ЕС (60 %) смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват.

52 % от отговорилите като цяло не само са по-положителни по отношение на последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55 %) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото в сравнение с 2020 г.


 

Коментари Напиши коментар

115

pepego KEKW

преди 2 месеца

До Анонимен1/5 = 20%всеки втори се тълкува буквално половината от населението сиреч: 50%Всеки втори иска и всеки втори не иска . Също така и 20% са против ,но искат ли не разбирам .

114

Дупетат

преди 2 месеца

А дано еврото да идва час по-скоро. Омръзна ми разни банкери да ме цакат когато отида в банката да обменям мазни лефчета от рушвети и лобиране за "който плаща повече" за нови евраци . Все ми начисляват някакви комисионни все едно те са се трудили за тия кутии от обувки с кинти от благодарните ми "приятели" . Друго си е евраците да пристигат дирррецтно в офшорната ми сметка . За ко' ми е леВ ? На Малдивите не ми го признават..

113

Анонимен

преди 2 месеца

Значи има едни и същи хора (19%), които искат да скочат във водата и едновременно знаят, че не могат да плуват и се страхуват (искат - 50% и опасяват се - 69%). И тези хора ли ще определят приемането на еврото в България? просто защото искали. Такова нещо не трябва да се допуска. Има едни други хора, които знаят как да спечелят много от приемането и те ще плащат на проституиращи журналистки и политици да ни заливат с идиотии.