Снимка: БГНЕС

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че младите хора, които са ваксинирани против COVID-19 в Гърция, ще получат дебитна карта, заредена със 150 евро.

В Гърция ще позволят на напълно ваксинираните хора да са без маски и на закрито в ресторантите, обяви правителството в рамките на усилията за увеличаване на броя на ваксинираните граждани против COVID-19, предаде Ройтерс.

Властите в страната облекчават мерките срещу COVID-19, но нарастват притесненията заради по-заразния вариант Делта на коронавируса. Носенето на маски е задължително на закрито на публични места.

Първата ни цел е да подпомогнем процеса на ваксинация, т.е. колкото е възможно повече хора да отидат във ваксинационните центрове, каза пред журналисти държавният министър Йоргос Герапетрис.

От 15 юли на спортни събития ще се допускат ваксинирани зрители, но те ще трябва да носят маски.

Над 30,2 процента от гръцкото население е изцяло ваксинирано против коронавируса, а 43 процента са с поставена първа доза ваксина. Правителството има за цел до есента 70 процента от населението да бъде имунизирано.

Хората, които са напълно ваксинирани, могат да влизат в ресторанти, кина, театри, но само когато покажат негативен резултат от бърз тест.

Собствениците на ресторанти и кафенета могат да решат дали да приемат само ваксинирани клиенти, като използват 85 процента от пространството, или да приемат и неваксинирани клиенти, като използват 50 процента от площта на обектите си, каза Герапетрис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase