Снимка: БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан нарече трансхората "гнусни" в интервю за филиала на CNN - CNN Prima News, по време на дискусия за противоречивия нов закон в Унгария.

Унгарският закон забранява всички образователни материали и програми за деца, които се считат за насърчаващи хомосексуалността, смяна на пола и концепцията за сексуалност, отклоняваща се от тази, определена за дадено лице при раждането му. Срещу него бяха отправени ожесточени критики от страна на други членове на Европейския съюз.

В интервюто Земан заявява, че намесата във вътрешните работи на която и да е държава-членка на ЕС е груба политическа грешка и защити унгарския премиер Виктор Орбан.

"Не виждам причина да не се съглася с него", казва Земан и по-късно добавя: "Разбирам гейовете, лесбийките и т.н. Но знаете ли кой изобщо не разбирам? Тези транссексуални хора."

Земан определи трансджендърите като "гнусни за мен“.

Позицията на Унгария породи съмнения дали тя принадлежи към Европейския съюз. Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди законопроекта като явно дискриминационен, като заяви, че "той противоречи на всички ценности, основните ценности на Европейския съюз, а това са човешкото достойнство, равенството и основните човешки права."

Коментарите на Земан дойдоха по време на прайд месеца, когато няколко държави по света го отбелзяват с паради и шествия, които имат за цел да се отвори дискусията за правата на LGBTQ общността и да отбележат бунтовете в Stonewall от 1969 г.

Пражкият прайд е планиран за първата седмица на август.

Според ILGA-Europe, група за застъпничество, местните активисти за правата на човека се опасяват, че Чешката република може да последва пътя на все по-нелибералните си съседи Унгария и Полша. Приемането на закон за равнопоставеност на браковете многократно бе спирана в страната и според доклад на Европейската комисия срещу расизма и нетърпимостта от декември 2020 г. чешките граждани са длъжни да преминат през смяна на пола и стерилизация като условие за официален преход.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.