Снимка: БГНЕС

Торнадото, което се стовари вчера върху седем села в южната част на Чехия, е отнело поне пет живота, заяви премиерът Андрей Бабиш, и е повредило или унищожило около 2000 къщи.

Вътрешният министър Ян Хамачек обяви извънредно положение, а премиерът Бабиш определи природното бедствие като апокалипсис.

"Две хиляди повредени къщи, трябва да направим всичко, за да помогнем на тези хора. Искам да се уверя, че имат всичко необходимо”, каза Бабиш, който от срещата на върха на Европейския съюз днес се приземи директно в района на Южна Моравия, за да посети най-тежко засегнатите села.

Полицията потвърди, че петима души са загубили живота си при бурята в Южна Моравия.

Десетки ранени бяха откарани в болници в Бржецлав, южно от Бърно и Ходонин, екипите на бърза помощ и спасители оказаха спешна помощ на място. Оценява се, че около 200 души са били ранени, съобщава БГНЕС.

Министерството за регионално развитие незабавно задели около 17 млн. евро в бюджета като помощ за реконструкция, тъй като някои къщи са толкова повредени, че ще трябва да бъдат разрушени, а хората в засегнатите райони вече могат да разчитат на около 2300 евро спешна първа помощ.

Около 75 000 домакинства са без електричество, 2000 без газ, а няколко десетки предаватели не предават сигнали за мобилна телефония. Метеоролозите прогнозират променливо време с летни бури в Чехия през следващите дни, но също така казват, че вероятността от торнадо е много ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase