Кадър: YouTube

Българи от района на Южна Моравия разказват за опустошителното торнадо там. Нашите сънародници споделят, че стотици автомобили са се опитали да напуснат местността в първите часове след бедствието. На много места връзката с мобилните оператори е била прекъсната, нямало е електричество, разказват още сънародниците ни.

Опустошаващото бедствие заварва д-рТаблов и семейството му на път към България. Пътуват с кола, когато на магистралата започва буря.

Още по темата

„Свари ни точно на отсечката между Бърно и Братислава. Почти вече напускайки Чехия, на 5 километра от границата, притъмня изведнъж, започна да вали много силно дъжд, после го обърна на град, много голям град, като тенис топка големина. Толкова голяма. Понеже видяхме, че не е възможно да продължим да пътуваме и видяхме, че хората спират под мостовете камиони, коли, всичко, и ние намерихме един мост, спряхме под него да изчакаме. След като премина вече градушката, решихме да продължим, защото валеше само вече силен дъжд“, разказва Таблов пред bTV.

Сънародникът ни и семейството му се разминават на няколко километра със стихията.

„И се оказа, че реално явно е минало точно покрай нас, защото на 500 метра видяхме един камион, обърнат между платната настрани и от другата още един, счупена платформа на две, един  микробус и той обърнат на пътя. И на няма и 300 метра по-нататък видяхме и жиците за високото напрежение как лежат на средата на пътя и са блокирали изобщо възможностите за пътуване и там ни спряха. Дойдоха почти веднага полицаи и отцепиха региона и ни задържаха там“, допълва той.

Семейството изчакало над четири часа на магистралата, докато не бил създадена организация с обходни маршрути.

Само на 3 километра от семейството на Таблов торнадото удря най-силно и поразява съседните села.

„Имахме всъщност късмет, защото аз даже мислех да продължавам да пътувам, но жената ми каза „остани под моста, виж колко силно става“.

Разминават се само с материални щети. „Чист късмет. По следите, по тия огънати електрически стълбове, които аз такова нещо не съм виждал, сгънати като вейки и този обърнат тир… Смятам, че е минало от там. Най- вероятно идвайки от селата, които е опустошило, защото и дърветата бяха със счупени клони, имали сме голям късмет“, казва Таблов.

Към момента няма данни за пострадали сънародници, обяви външното ни министерство.
 

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

Само да науча езика и веднага бих заминал в Чехия. Страхотна държава, красиви жени.

20

Анонимен

преди 1 година

До АнонименТози "БОГ" за който си писал, може да е просто климатичното оръжие ХААРП , отвори Тубата, там има доста видеа и материали за климатичните оръжия. Големите си играят, а малките невинни хора понасят всичко.

19

Анонимен

преди 1 година

Знаете ли, че в миналото , Люксембург е бил управляван от чехи, чешка аристокрация и е имало много чехи там?