Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел и Еманюел Макрон подложиха Гърция и други зависими от туризма държави на критика заради свободния прием на туристи, ваксинирани с по-малко ефективните китайски и руски ваксини. Те предупредиха, че има реална възможност за въвеждане на допълнителни ограничения за пътуванията преди пика на туристическия сезон.

По време на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел германският канцлер е изразила недоволство от факта, че държави-членки като Гърция посрещат радушно пътници, които са били ваксинирани срещу Covid-19със „Спутник V”, въпреки че препаратът не е одобрен от европейския регулатор и не е ясно дали действа срещу по-опасния вариант Делта на коронавируса.

След това тези посетители могат свободно да се придвижват в из територията на ЕС, където няма граничен контрол, съобщи информационният портал Keep Talking Greece.

Коментарите на Меркел допринасят за нарастващата тревога в Берлин и в други столици на ЕС във връзка с разпространението на по-заразни вирусни мутации, които могат да предизвикат нова вълна от хоспитализации и смъртни случаи. В същото време някои държави от ЕС бързат да рестартират туризма и да стабилизират затруднените си икономики.

По информация на гръцки служител, по-голямата част от лидерите са възприели по-прагматичен подход, признавайки, че вариантът Делта вече се е разпространил в ЕС и няма причина за тревога по отношение на пътуванията.

Френският президент Макрон също подкрепи германския канцлер, като и двамата коментираха евентуалната възможност за пълна забрана за пътуване от страни, в които щамът Делта е широко разпространен. По този повод се смята, че с това се прави препратка към Великобритания, където разпространението на този вариант на вируса предизвика удължаване на изискванията за социално дистанциране до средата на юли. И Гърция, и Кипър се отказаха от изискванията за карантина за гости, които удостоверят, че са ваксинирани с руската „Спутник” или китайската „Синофарм”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase