Снимка: архив, БГНЕС

Освободените от затвора в сряда 9 каталунски сепаратистки политици потвърдиха, че ще продължат да работят за независимостта на Каталуния. Те поискаха амнистия и край на репресиите от страна на испанската държава и заявиха категорично, че отново ще упражняват всичките си права и задължения, за които са били осъдени от Върховния съд, предаде БНР.

"Без колективна свобода индивидуалната свобода няма да бъде пълна“, каза в обръщение към тях Карлес Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Брюксел.

Още по темата
Бившата председателка на Каталунския парламент Карме Форкадел, която първа напусна затвора, напомни , че е била в него в продължение на 39 месеца, но все още не се чувства достатъчно удовлетворена, че е на свобода, докато не бъдат "отмъстени всички" пострадали от режима на терор от страна на Испания.

Бившият регионален премиер Ориол Жункерас, който излежаваше най-голямата присъда от 13 години за провеждането на незаконния референдум за независимост през 2017 година, предупреди, че ще продължи да работи за свободата и амнистията на 3 000-те хиляди репресирани каталунци и на тези „в изгнание“.

Бившият съветник Жорди Турул от своя страна заяви, че "в Европа все още съществува "Гуантанамо на правосъдието", наречено Върховен съд и Национален съд“.

"Днес продължаваме по пътя към републиката, която не е опция, а необходимост", обяви Раул Ромева и допълни, че пътят към независимостта е „необратим“

"Няма да приемем никакво мълчание в замяна на някакво помилване", каза и Жорди Санчес.

От своя страна сегашният премиер Пере Арагонес отново поиска от правителството на Санчес „политическо решение на конфликта между Каталуния и държавата“ чрез призива за референдум, на който може да се гласува конституцията на „каталунска република“.
 

Коментари Напиши коментар

6

Случаен минувач

преди 1 месец

Да, аз също съм бил в Барселона още през 2010. И видях единствено чистота и ред навсякъде. Хората са си много точни. Никой няма право да им запушва устата, това е вече нарушение на основни човешки права. Ето пак двойни стандарти. Защо никой не осъжда Испания? Значи Косово може да бъде признато, но други, които искат независимост - не!

5

Карлово

преди 1 месец

до 4 поробен си ти в собствената си държава

4

Анонимен

преди 1 месец

Каталунците и баските са поробени от испанския крал.