Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се възмути относно новия унгарски закон за ЛГБТ общността. На пресконференция тя заяви:

„Този унгарски законопроект е срам. Инструктирах отговорните комисари да изпратят писмо, в което да изразят правните ни опасения преди законът да влезе в сила. Този закон очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Той противоречи на основните ценности на Европейския съюз - човешкото достойнство, равенството и спазването правата на човека.

Няма да правим компромиси с тези принципи.

Още по темата

Казвала съм го и преди - вярвам в Европейски съюз, в който всеки може да бъде себе си и да обича, когото иска.

Вярвам в една Европа, която приветства многообразието. Ще използвам всички правомощия на Европейската комисия, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани. Независимо кои са и къде живеят в Европейския съюз.“

Миналата седмица унгарският парламент одобри законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята, че насърчават хомосексуалността или промяната на пола сред непълнолетните. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че иска да защити традиционните християнски ценности срещу това, което смята за ексцесии на западния либерализъм.

 Унгарският президент, бивш депутат от управляващата партия Фидес, се очаква скоро да подпише законопроекта.

Вчера 14 европейски държави подписаха декларация, която осъжда Унгария заради инициативата.

България не е сред подписалите декларацията. От Централна и Източна Европа само Литва, Латвия и Естония подкрепиха документа, скрепен с подписите на министрите на външните работи и по европейските въпроси на Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Дания, Финландия, Испания и Швеция. По-късно към текста се присъедини и Италия.

В текста се призовава Европейската комисия да използва правомощията си да осигури прилагането на европейското право, включително като подаде иск срещу Унгария в Съда на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase