Общ преглед
Служебният премиер Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на РСМ към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„Като съседи, дори приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и по-честа обмяна на информация, което в интерес на нашите народи и региона като цяло. Политиката на България е неотклонна от много години - поддържаме присъединяването към ЕС. Констатирахме, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев на съвместни брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който е на посещение у нас.

Още по темата

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха категорични, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

„Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

Според него всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, допълни Стефан Янев.

Заев коментира, че РСМ и България имат приятели по цял свят, но проблемът между двете страни е общ и трябва  да се реши съвместно.

„Ако сме отговорни политици, това е наше задължение“, отсече той.  

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на възможното решение на проблемите, за Пътната карта за членство в Е, за конкретни срокове и отговорни институции.

Той е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Стефан Янев коментира, че езикът на омразата много често се формира на базата на семейните спомени, които се превръщат  ценности.

„Институциите обаче не трябва да създават такава основа“, смята той.

Като пример за създаване на езика на омразата Янев посочи разрушаването на паметници в РМС, като по този начин младите поколения смятат, че е имало нещо нередно в миналото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар