Снимка: БГНЕС

Огнестрелни оръжия и копие на Mein Kampf ("Моята борба" на Хитлер) са открити от полицията в дома на мъжа, който бе арестуван след като удари шамар на президента Еманюел Макрон.

Още по темата

Откритието вероятно ще допринесе за безпокойството, че екстремисткото насилие се разпространява във френската политика преди президентската кампания за следващата година.

Макрон беше ударен по лицето докато поздравяваше насъбралата се тълпа по време на посещение в Дром. Обиколката му из Франция има за цел да подобри контакта му с избирателите след пандемията.

Въпреки че държавният глава не пострада, продължи с посещението, както беше планирано, и се опитваше да смекчи инцидента, нападението все пак бе широко разглеждано като символ на тревожен политически климат.

Полицията арестува 28-годишния Дамиен Тарел и предполагаемият му съучастник, идентифициран само като Артър Си, за когото се твърди, че е заснел нападението и е публикувал клипа в Twitter.

Френски медии съобщават, че полицията е претърсила домовете на двамата мъже и е намерила копие от Mein Kampf - мемоарите и манифеста, написани от Хитлер в два тома през 1925 и 1926 г., в къщата на Артър Си. CNews, френският новинарски канал, заяви, че там е открито и огнестрелно оръжие. Разкритието подхранва предположенията, че мъжете са последователи на крайната десница.

Тарел е описан като фен на средновековните военни игри, който следва крайнодесни католически и роялистки сайтове в социалните медии. Докато удря Макрон, той крещи: "Montjoie Saint Denis!" - средновековен, роялистки боен вик, който е знак за подкрепа на екстремистките кръгове във Франция.

Твърди се, че той се абонирал за канал в YouTube и онлайн телевизия, управлявани от бивши членове на Националния фронт на Марин Льо Пен.

Източник от полицията съобщи, че Тарел, който живее с майка си и се препитава от "странни работи", не е успял да обясни защо е ударил президента и е предложил "идеологическа яхния".

Той и предполагаемият му съучастник са били пияни, когато Макрон е бил нападнат, според източника, който описва мъжете като живеещи по краищата на обществото в "паралелен свят" на средновековната носталгия и видеоигрите.

Има съобщения, че двамата имат връзки с жълтите жилетки - gilets jaunes - движение, което протестира срещу нарастващото неравенство по време на президентството на Макрон и получи подкрепа от крайните десни и ултралевите партии.

Макрон призова коментаторите да избягват да надценяват важността на инцидента, който той приписва на "глупост".

Льо Пен бързо се дистанцира от заподозрените, присъединявайки се към останалата част от френската политическа класа в осъждането на атаката срещу президента. Макрон, от своя страна, беше широко похвален от медиите, че не обърна толкова голямо внимание на инцидента и продължи да разговаря с избирателите.

Проучване на общественото мнение, публикувано от Paris Match, проведено преди нападението, установи, че популярността му се е повишила, като 50% от избирателите казват, че върши добра работа - най-високата му оценка от 2017 г. насам.

Коментари Напиши коментар

67

La France

преди 2 дни

Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!

66

Анонимен

преди 1 седмица

То пък един шамар .... :)) Ако беше некой прабългарин, главата му отиде :)) Франсетата винаги са били слаби, изключение прави корсиканеца Наполеон, нема за какво да се оплакват :)))

65

Борбата срещу

преди 1 седмица

...десните във Франция започна. Провокации, компромати, демонизиране...скрипта е писан от същите хора, които демонизираха здравомислещите десни в Германия и Италия. Преднината на Марин Ле Пен трябва да бъде стопена. Това е задачата.