Снимка: БГНЕС

Гръцките острови трескаво се подготвят да посрещнат първите туристи през летния сезон. А ваксинацията на местното население е приоритет.  Целта на "Операция Синя свобода" е да превърне островите в страната, като Милос, в дестинации за пътуване без COVID.

Много от местните жители на Милос разчитат на туризма и приветстват плана за възобновяване. Но не всички са толкова големи оптимисти.

Янис вече е готов да показва на гостите на Милос подводните съкровища на острова.

"Тази година има ваксини. Ние сме ваксинирани и по-голямата част от клиентите ни са ваксинирани. Имаме и тестове и не се страхуваме. Знаем, кога някой е заразен или не е. Така ще продължим напред", казва инстриктурът по гмуркане Янис Хавакис пред BBC.

До средата на юни имунизацията на всички местни жители и сезонни работници трябва да приключи.

"Прекарах в Милос година и половина без посетители, без туристи, нищо", казва собственикът на хотел Тодорис Вамвакарис. "Беше много трудно. Особено за човек на моята възраст - да не виждаш други хора, да нямаш комуникация, енергия около себе си, е много трудно.

Но някои от жителите на острова се притесняват от появата на нови варианти на COVID-19.

"Винаги се притеснявам, не много, но съм притеснена. Различно е, когато имаш 5000 души, които живеят тук, и 25 хил. души само през юли и август", казва д-р Морфо Вала.

През 2020 година Гърция посрещна едва 25% от туристите, които по принцип приветства. Ала не само ресторантите, баровете и хотелите искат летовниците да се завърнат. Фермите за козе сирене не са обичаен туристически бизнес, но разчитат изключително много на чуждестранни туристи.

"Всичко тук е свързано, като верига. Хотелите, ресторантите, всички тези места работят с нашите продукти", казва Августис Галонис, който е собственик на ферма за кози. "Ако те не отворят или няма туристи, които да ги посетят и да си поръчат местни продукти, какво ще правя аз?"

Бизнесът на Стела Тесерони разчита изцяло на туристи. "Когато хората си тръгват от Милос, често купуват подаръци и винаги някой се спира в моя магазин, за да си купи местно сладко. Така че е очевидно, че имаме нужда от туристи и се надявам, че през следващите години нещата ще се подобрят и отново ще са като през 2019 година."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase