Снимка: БГНЕС
Европейският съюз иска 10 евро на ден за недоставена доза от "АстраЗенека" от юли. Това е цифра, която може да достигне 200 милиона евро на ден, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС.
 
Миналия месец ЕС обвини производителя на ваксини, че не е спазил доставките по договора за закупуване на ваксини и че е облагодетелствал Великобритания..
 
Европейската защита моли съдията да принуди фармацевтичната компания да достави бързо обещаните дози.
 
"Ще се преценява само спешността на мерките, поискани по отношение на самия договор, и централен елемент в този анализ ще бъде аргументът на комисията. Вместо да се налага да правим документи по същество и да чакаме години, докато направим този енциклопедичен анализ на целия договор, има просто средство за разрешение на този съдебен спор, който е просто ответната страна да предостави тези ваксини. И в този смисъл съдията също ще вземе предвид спешността", обяснява професорът по право в университета в Льовен, Герт ван Калстър.
Още по темата
 
"АстраЗенека" се е съгласила да достави 300 милиона дози преди края на юни, но в крайна сметка ще достави една трета от общия брой. Освен това ЕС иска съдът да накаже "АстраЗенека" с 10 милиона евро за всяко нарушение на договора.
 
От компанията твърдят, че са спазили всичко по договора и са направени "най-добрите разумни усилия", за да се осигури доставката. Компанията може също да твърди, че производствените проблеми, както и други договорни задължения, забавят процеса, според ван Калстър.
 
"Дали "АстраЗенека" доставя тези ваксини или не, зависи от договорните ангажименти, които те имат и с други страни. Така че Европейската комисия и държавите-членки, тъй като не трябва да забравяме, че Комисията действа тук за държавите-членки, ще трябва да докажат, че тази възможност съществува и следователно, ще трябва да включат договори и договорни ангажименти, в които не е страна. И това е труден елемент в тази конкретна процедура, защото вероятно би принудило съдията да разгледа и съдържанието на другите договори. И е възможно съдията да няма достъп до тези договори", смята Ван Калстър.
 
Очаква се решение в рамките на две до четири седмици, което по-късно може да бъде обжалвано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase