Снимка: БГНЕС

Учени от Института за немска икономика в Кьолн (IW) са изчислили размера на щетите на германската икономика по време на пандемията от коронавируса, разкри в. "Ди Велт".

Според изследователите германската икономика е загубила 300 милиарда евро поради пандемията.

"Ще минат години, преди загубите и структурните изкривявания да бъдат балансирани", каза ръководителят на института Михаел Хютер.

При изучаване на загубите, понесени от икономиката, изследователите сравняват действителния и прогнозирания растеж с така наречения потенциален растеж. Това направи възможно прогнозирането на състоянието на германската икономика без въздействието на пандемията от коронавируса.

Изследователите посочват, че само от четвъртото тримесечие на 2020 г. до второто тримесечие на 2021 г. Германия е загубила 140 млрд. Евро. Почти една трета от тази сума са загуби поради подновената изолация в резултат на втората вълна на Ковид-19 през страна. Изследователи от IW посочват положителна тенденция в честотата поради ваксинацията на населението.

"Степента на ваксинации най-накрая се увеличава, сигнал за икономиката, който не може да бъде подценяван", казва Хютер.

Той също така призова да бъдем внимателни към последиците от "коронавирусната криза", пише "Монитор".

По-рано в САЩ инфлацията достигна своя връх за 13 години поради нарастващото търсене, тъй като разпространението на коронавируса отслабна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase