Снимка: БГНЕС
В Испания лица под 60 години, които са имунизирани с първа доза "АстраЗенека", ще имат право да изберат дали да си сложат втора доза от същия препарат или от този на „Пфайзер”. За това постигнаха съгласие министерството на здравеопазването в Мадрид и автономните региони, съобщи БНР. Единственото изискване ще е да се подпише информирано съгласие, обяви здравният министър Каролина Дариас.
 
Разрешението идва след базата на проучване на Института Карлос III, което е показало, че смесването на различни ваксини увеличава имунната реакция с леки странични ефекти. В рамките на проучването са изследвани 676 пациенти между 18 и 59 години в пет големи болници в Мадрид, Барселона и Билбао. 
 
Ръководителят на лабораторията в Националния център по микробиология Мария Тереза Олмедо обясни, че втората доза „Пфайзер” увеличава "повече от седем пъти" броя на антителата след първата доза на „АстраЗенека”. Здравните власти все пак препоръчват двете дози да са от една и съща ваксина, а ако пациентът не е съгласен, да попълни информирано съгласие, че сам е направил избора си. 
 
В Испания 16,2 % от населението вече имат пълна ваксинация, а 34% са с една доза. Кумулативната честота падна до 145 случая на 100 000 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase