Снимка: БГНЕС

Австрия ще премахне ваксината на AstraZeneca от програмата си за имунизация срещу COVID- 19 поради проблеми с доставката и предпазливост сред населението след информации за редки странични ефекти, каза здравният министър.

Още по темата

Австрия става третата европейска държава, която загърбва AstraZeneca, след като Норвегия и Дания се отказаха да ваксинират своето население с нея заради редки случаи на тежки кръвни съсиреци при хора, получаващи инжекция с препарата.

"Вероятно ще продължим да правим първи дози с AstraZeneca до началото на юни и тогава нещата приключват ... AstraZeneca ще бъде прекратена", заяви здравният министър Волфганг Мюкщайн пред телевизия Puls 24 късно в понеделник.

Мюкщайн каза, че тези, които са получили първа доза на AstraZeneca, все пак ще получат втора спринцовка от ваксината, но служителите ще определят коя друга ваксина да се използва за опресняване на имунитета по-късно. Министгърът, който самият е лекар, настоя, че AstraZeneca е "безопасна", но заяви, че Австрия е взела решението да прекрати нейното използване поради "лошо възприемане сред населението", "лошо медийно присъствие" и "проблеми с доставката".

Европейската комисия съди британско-шведската фармацевтична група заради неспособността й да достави милиони дози от ваксината си. Една трета от деветте милиона души в Австрия е получила поне една доза ваксина срещу коронавирус. Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация препоръчват продължаване на употребата на ваксината с аргумента, че ползите далеч надхвърлят свързаните с това рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase