Снимка: БГНЕС
Европейският съюз призова за незабавно спиране на ескалацията на насилието на Западния бряг. Това включва Източен Йерусалим, както и ивицата Газа и около нея, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление, публикувано на уебсайта на службата за външна политика на ЕС.
 
"Ракетните атаки срещу цивилни граждани в Израел от Газа са абсолютно неприемливи и подхранват динамиката на ескалация. Всички лидери носят отговорност да действат срещу екстремисти. Статуквото на светите места трябва да се спазва изцяло", пише в документа.
 
В текста се подчертава също, че универсален приоритет трябва да бъде предотвратяването на по-нататъшни жертви сред цивилното население.
 
Според палестинския вестник "Ал-Кудс" по-рано израелските служители на реда насилствено са изгонили поклонниците от джамията Ал Акса в Източен Йерусалим. В понеделник бригадите "Иззадин ал Касам" направиха изявление, призовавайки израелските власти да изтеглят всички служители по сигурността от Храмовия хълм и района на Шейх Джара до 18:00 часа на 10 май, както и да освободят всички задържани по време на скорошните сблъсъци.
 
Според информация на израелските военни след това от ивицата Газа в Израел са изстреляни над 150 ракети, някои от които са прихванати от израелската армия. Израел отговори с поразени цели на радикали в Газа.
 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 месеца

А ЕС кога ще проумее, че мулти-култи не работи? Всяка култура трябва да си има собствена държава. Където са навряни хора с различен език и различна религия мирът е практически невъзможен. 73 години експерименти в Израел не са ли достатъчни за да се проумее, че теория и практика са различни неща?

4

баба мара

преди 6 месеца

чакаме санкциите като навални и взривовете ек да не се мотае

3

Анонимен

преди 6 месеца

Чуфутите ще дънят яко чирнилките арабски брадясали а ти можеш само да квииичиииш в интернет