Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Коментари Напиши коментар

164

castletih@mail.bg

преди 1 месец

Звучи като приказка но не е..през "някогашния" 9 в.сл.Хр., в територията на дн. Европа е имало три империи, разбирай царства ,едно и също е:Византийска, Франкска и...Българска. Отворете историческите атласи на която и да е държава от земното кълбо...и на Русия и Сърбия... там, "историята" е ...

163

Анонимен

преди 1 месец

А да крадеш история може.

162

Анонимен

преди 1 месец

Започването на преговори с откровенно фашизирана държава като СМ ще бъде катастрофа за Балканите, а може да провоцира и война, имайки предвид реваншистката политика на Сърбия, която точно в момента се въоръжава като за последно, трупайки гигантски кредити. Политиката ни за приобщаване беше грешна и тя трябва веднага да се прекрати. На това изказване на Заев трябва веднага да се отговори, че България не приема никаква намеса в нейната идентичност!