Снимка: БГНЕС

Гърция ще отвори частните плажове в събота и музеите следващата седмица, казаха здравните власти в петък, когато силно зависимата от туризма държава се готви за рестартиране на пътуването на 15 май.

Музеите трябва да отворят отново на 14 май - ден преди Гърция да стартира официално своя туристически сезон – и ще бъдат последвани от открити кина с ограничен капацитет на 21 май и театри на 28 май, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Още по темата

Правителството започна в началото на април да облекчава ограниченията, първоначално наложени през ноември, като отвори отново повечето магазини за търговия на дребно, с изключение на моловете. Последваха гимназиите, отворени седмица по-късно, и ресторантите и кафенетата на открито на 3 май.

Туроператорите обаче не очакват пристигането на много хора преди юли.

Миналия месец бяха премахнати карантинните ограничения за ваксинирани или тествани пътници от ЕС и малък брой други страни, включително Великобритания и САЩ.

Третата вълна от пандемията силно удари Гърция с по-голямата част от над 10 000 смъртни случая в страната, настъпили през последните няколко месеца. Страната е регистрирала над 350 000 случая на коронавирус при население от 10,8 милиона. Извършени са над 3,4 милиона ваксинации и над един милион души са получили втората си доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase