Снимка: БГНЕС

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Още по темата

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", добави Заев.

Коментари Напиши коментар

182

Анонимен

преди 1 месец

След развърската на сръбо албанските преговори за Косово, РСМ, без албанската част се присъединява към Србия, не важно дали във кон/федеративен, или асимитричен союз..Това е и француски проект поткрепен и од други страни..Преди седмица ЕУ донесе одлука за финансиране на жп линията Белград Скопие, а между Скопие и София нема почти никаква комуникация..

181

Диана

преди 1 месец

До МакеБъългаринът е македонец + още нещо, значи...Особено като се изкъпе! Докато македонецът е българин - нещо точно сега /щот си е забравил нещото някъде, та ние трябва да му помогнем да се сети къде, кога и как/...

180

До крадците

преди 1 месец

Тоя не спря да лъже - никой не му иска идентичността и езика!Искаме само да не ни крадат историята и българските царе, възрожденци и революционери! Ако пък харесват нашите, то да кажат, че тогава и те са били част българския народ и да ги честват, ако и вече да са друг, нов народ!