Снимка: БГНЕС

Консервативният лидер на испанската автономна област Мадрид Исабел Диас Аюсо печели регионалните избори, показват частичните резултати. Аюсо стана известна с това, че месеци наред се противопоставяше на лявото централно правителство и остави отворени баровете и магазините въпреки пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс.

При преброени над 50% от гласовете данните сочат, че десните удвояват местата си в местния парламент в сравнение с вота от 2019 година. Партията получава 64 от общо 136 места. Опонентите им от Социалистическата партия на Педро Санчес имат едва 25 места, което означава загуба на 12 представители в сравнение с предишното гласуване.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо нарече Аюсо "лидерът, който Мадрид заслужава". Тя е един от основните критици на правителството на Педро Санчес и на политиката му по отношение на пандемията и получи широка подкрепа заради противопоставянето си на налагането на по-строги ограничения в столичния район, посочва Франс прес.

Междувременно лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас обяви, че се оттегля от политиката след слабото представяне на партията му на вота.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase