Снимка: Pixabay
Преговорите за бъдещия европейски зелен сертификат, който ще сертифицира дали носителят му е ваксиниран, има антитела от предишна инфекция или скоро е дал отрицателен PCR, предвещава сблъсък и разногласия между Европейския парламент и правителствата на Общността. 
 
Двете страни имат коренно различни позиции относно предимствата, които трябва да даде този документ, съобщава агенция EFE.
 
Тези несъответствия бяха обсъждани в дебат в Европейския парламент, преди евродепутатите да определят позицията си за преговори по документа. Очаква се да започнат разговори със страните следващата седмица, с намерението сертификатът да заработи до края на юни.
 
Европейската комисия иска до юни еднният докумет да започне да се прилага в рамките на съюза, за да подпомогне туризма. По време на дебатите в Европейския парламент, комисарят по правосъдието призова евродепутатите да не бавят приемането на удостоверението.

За по-бързото въвеждане на документа настояват южните страни-членки, които са силно зависими от туризма. Докато чакат общо решение обаче, някои от тях разработиха свой модел на сертификат. Според Брюксел това може да доведе до хаос.

"Рискуваме да имаме различни документи, които не могат да бъдат разчетени и проверени в различните държави-членки. Рискуваме и разпространението на фалшиви документи, а заедно с това и разпространението на вируса", посочи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Еврокомисията иска всички страни-членки да прилагат един вид сертификат, който да се издава по  три критерия - ваксинация, отрицателен тест или преболедуване. Документът ще има обща структура на данните и механизъм за кодиране, включително QR код. По този начин ще се гарантира, че ще може да бъде верифицирани навсякъде в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase