Снимка: БГНЕС
Независима комисия е започнала разследване на обстоятелствата около предоставянето на гражданство от властите в Кипър в замяна на инвестиции. Хиляди чужденци по незаконен начин са получили "златни паспорти", съобщава "Дойче веле".
 
Програмата "златни паспорти" е действала в периода от 2007 до 2020 г., ас кипърско гражданство са се сдобили незаконно 3 500 роднини на инвеститори в икономиката на страната. Това е показала проверка на независима комисия, която разследва злоупотреби с издаването на така наречените "златни паспорти".
 
Комисията отбелязва още,че властите в Кипър са издавали паспорти на роднини на инвеститори, независимо, че това е било в разрез със закона. Около 770 паспорта са били издадени на инвеститори, които не отговаряли на необходимите критерии.
 
Програмата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции в Кипър бе преустановена на 1 ноември 2020 г. след скандал, при който стана ясно, че кипърско гражданство може да получат дори осъдени престъпници.
 
Разследване на "Ал Джазира"
 
През август в страната се разрази скандал заради журналистическо разследване на арабската телевизия "Ал Джазира". Журналист, представил се за гражданин на Китай, който уж е осъден в родината си за пране на пари, след като се свързал с адвокати, брокери на недвижими имоти и дори с председателя на парламента, получи потвърждение, че дори осъдено лице може да получи кипърско гражданство при наличието на финансови средства. 
 
Председателят на парламента Димитрис Силорис тогава бе принуден да подаде оставка.
 
Кипър получи остри критики от ЕС заради недостатъчната проверка на произхода на парите на чуждестранните инвеститори, кандидатствали за гражданство. В края на 2019 г. властите в Кипър принудително анулираха 26 "златни паспорта". Около 40% от паспортите, издадени в рамките на тази програма, са предоставени на граждани на Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase