Снимка: архив, БГНЕС

Ново доказателство засилва обвиненията срещу чешкия премиер Андрей Бабиш, че е сътрудничил на Държавна сигурност в Чехословакия, пише „Шпигел“. Изданието публикува факсимиле на картона за агентурната му регистрацията под името „Буреш“.

Бабиш от години категорично отрича да е сътрудничил на Държавна сигурност, но най-новата информация от комисията за досиетата в Братислава е красноречива. Върху регистрационния картон ясно се различава червен печат с надпис: „агент“, предаде БНР.

След публикуването на картона председателят на комисията Йергуш Сивош подчерта, че няма никакво съмнение, че това е оригинален документ, а отбелязаните дати и номера, както и лични данни напълно отговарят на номенклатурата на чехословашките служби. Срещу комисията за досиетата в Братислава Бабиш води няколко дела за клевета, защото според него документите са фалшиви.

Информацията идва в много неподходящ за Андрей Бабиш момент - броени месеци преди парламентарните избори наесен рейтингът на правителството му пада заради провала в борбата срещу пандемията и нестихващите обвинения в корупция. Бизнесменът-политик не успява категорично да отхвърли съмненията, че е изградил бизнесимперията си с финансовата помощ на бившите комунисти.

 

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 3 месеца

Ми какво да кажем за нашето Буда слънце ?????????????????

47

Анонимен

преди 3 месеца

БСП направи постановка на Борисов

46

До"До Анонимен

преди 3 месеца

щом знаеш къде са ви опорните точки, значи:че дядо ти ги проектирал, баща ти строил,а ти сам си живял там в охолствои немой да идеш да плюеш по дядо си и татко си, че толко нескопосани опорни точки сте си строили.. . . а в Чехия, бирата им е бира и Шкодите са им Шкоди . . .до като у нас Ташачачева предала НикоПетковиския си дядо за да я приемат в РабФака.