Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, седмица след протоколния инцидент в Анкара, довел до т. нар. „Дивангейт“, съобщи днес говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Още по темата

Според европейски издания срещата ще се състои в комисията. Говорителят на ЕК потвърди, че комисията е поставила предварителни условия за срещата, свързани с необходимите промени за продължаване на сътрудничеството между двете институции.
Промените предвиждат допълнително изясняване на статута на ръководителите на институциите на ЕС при посещения в чужбина.

По-рано европейски медии съобщиха, че Мишел е отказал срещата с обяснението, че днес трябва да посрещне президента на Сенегал.

Говорителят на ЕК уточни, че срещата все пак ще се състои по-късно този следобед и не се очаква след това да има повече яснота за постигнатите договорености.

Говорителят потвърди, че досега Мишел и Фон дер Лайен не са разговаряли за т. нар. „Дивангейт“, защото председателят на ЕК пътувала, за да се срещне със семейството си, което не била виждала от Коледа.
Сътрудничеството между председателите на двете институции на ЕС ще продължи в интерес на гражданите, каза говорителят. Той потвърди, че Фон дер Лайен ще участва в обсъждането на въпроса в Европейския парламент, ако бъде поканена.

Коментари Напиши коментар

44

ББ

преди 3 седмици

това е позорно поведение на Шарл...не харесвам г-жа Урсула...но Шарл се държа като ..роб...роб на султана...недопустимо...оставка Шарл ако си ...французин...Dexit-а е нейзбежен...Нов и Справедлив Свят...Жестокостите ви са невиждани...заслепени от власт и офшорни...Dexit!!!

43

Учуден

преди 3 седмици

Малий, цялата тая дандания защото на тая жалка кифла са и предоставили диван вместо стол ли е?!

За смях станахте пак!

42

Анонимен

преди 3 седмици

Дж.Роб.Бидон -аз съм също искам на дивана при султана!!!