Снимка: архив, БГНЕС

България настоява за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет. Тази позиция е изразил министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз.

В съобщение във Facebook проф. Ангелов отбелязва още, че е обсъждан и общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, който е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.

Още по темата

По време на срещата, посветена на ситуацията с разпространението на ваксините срещу COVID-19, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис настоя за изготвяне на координирана позиция по въпроса с препарата на „Астра Зенека“, предаде БНР.

Преди това Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата съобщи за възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с препарата на шведско-британската компания, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. От Комисията обаче отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете.

Късно снощи стана ясно, че ваксината „АстраЗенека“ няма да се прилага на хора под 30-годишна възраст във Великобритания.

Белгия ограничи употребата му при хора над 55-годишна възраст.

В Италия ще се препоръча ваксината да се прилага само на хора над 60 години, като официални представители заявиха, че имунизациите с този препарат няма да бъдат забранени.

Испания пък взе решение да прилага ваксината на „АстраЗенека“ само на хора във възрастовата група между 60 и 65 години.

Германия, Нидерландия и Франция също наложиха възрастови ограничения за прилагане на препарата.

В България поставянето на ваксината на „Астра Зенека“ ще продължи, като страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60-годишна възраст ще става с особено внимание, обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Тази препоръка бе направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на европейската агенция, така и от външни експерти. В тази връзка прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група на жени под 60-годишна възраст, при която се срещат по-често тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да се извършва при повишено внимание“, каза той.
 

Коментари Напиши коментар

128

Христо Христов

преди 7 часа

До БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР!/114

"Ти си опасен за мен, „докторе„." - а урсулата опасна ли е за тебе или не?

127

Щирлиц

преди 3 дни

Това недор.азумение, инеговият вожд са готови да тровят народа си със всякакви отрови,одобрени от ес/ес.Никаква грижа за българите,важно е да се приберат едни комисиони,и услужливо да превиват гръб,в очакване на евросубсидиите.

126

ЕЛИ

преди 3 дни

ПРОФЕСОР АНГЕЛОВ Е ОТЛИЧЕН МИНИСТЪР
НО ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОЦЕНЕН ОТ БЕЗДАРНИЦИ
АНГЕЛОВ И БОЙКО СЕ БОРИХА КАТО ЛЪВОВЕ СРЕЩУ МАНГЪРОВЦИ И РУМЕН РАДЕВЦИ КОИТО ТВЪРДЯХА ЧЕ ВИРУС НЯМА
БОЖЕ НЕБЛАГОДАРНИ ХОРА