Снимка: Кадър Youtube

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остана без кресло по време на състоялата се на 6 април среща в Анкара с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, в която участва и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В залата,  в която турският президент прие двамата висши политически представители на Съюза, имаше само две кресла, едно от които зае Шарл Мишел. На Урсула фон дер Лайен й беше предложен диван на около 4 метра срещу турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който според дипломатическия протокол е с по-нисък ранг от началника на Европейската комисия.

Според приетите норми по време на такива преговори мястото, на което седна бившият германски министър на отбраната, "обикновено е запазено за преводачи и други участници в срещата", пише "Труд".

След срещата председателят на ЕК не спомена случилото се, но изрази загриженост от ситуацията с правата на жените в Турция. "Дълбоко съм загрижена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция", каза тя пред репортери.

"Става въпрос за защита на жените и защита на децата от насилие. И сега това очевидно е грешен сигнал", посочи тя.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел обикновено се считат за равни по дипломатически ранг.

 

Коментари Напиши коментар

267

Без кресло

преди 2 месеца

Обобщавам резултатите от социалния експеримент на базата на съотношение лайкове и хейтове:Заслужаваме си славата на ориенталци и комплексирани на тема равноправие между половете, нация.Очаквах да има коментари за слугинското поведение на Шарл Мишел и липсата на такт и кавалерство от белгиеца и равен по ранг с фон дер Лайен европейски чиновник, но не....

266

Анонимен

преди 2 месеца

В Русия масово рускините и други ги сами си търсят диваните. И не им прави впечатлебие. Между руската и турската култура е много тънка разликата.

265

Анонимен

преди 2 месеца

Харесвам жени на фотьойла