Снимка: БГНЕС

От днес Гърция отвори повечето магазини за търговия на дребно въпреки стабилното ниво на инфекции с COVID-19 и двуцифрените смъртни случаи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Позволявайки на хората да излязат извън домовете си с подобряването на времето, правителството се надява да намали щетите върху икономиката, която понесе сериозен удар върху приходите от намаления туризъм.

Отварянето няма да бъде пълно и ще е необходимо спазването на определени изисквания, уточнява МИА. Ще работят само услугите „click away“ и "click in shop", които предвиждат получаване на предварително направена поръчка или посещение в магазина след предварително запазен час. Предвижда се в магазините да бъдат допускани едновременно до 20 души.

Още по темата

Гражданите ще разполагат най-много с 3 часа за пазаруване веднъж на ден, след като са изпратили предварително на специален номер СМС с имената си и получат отговор с разрешение за посещение в магазина.

Самите магазини ще работят в съответствие с протокол, който позволява присъствието на един човек на площ от 25 кв.метра.

Повторното отваряне в понеделник не засяга универсалните магазини и моловете, чиято работа ще бъде преоценена по-късно през април.

Ограниченията за търговия на дребно остават в сила и в райони около Солун и Патра заради пиковете в броя на заразените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase