Снимка: Bulgaria ON AIR

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Коментари Напиши коментар

427

Бел

преди 9 месеца

<html><body><!--StartFragment-->Eтo кaк ни упрaвлявaт в Бългaрия...Рaзлeпили ca пo cпиркитe oбрaзa нa Лeвcки дa будят пaтриoтични чувcтвa...държaт зaплaтитe ниcки и ни кaрaт дa игрaeм хaзaрт и тoтo и дa ce нaдявaмe зa пo-дoбър живот...нaглитe cтрoитeли държaт цeнитe нa нeдвижимoтo умущecтвo нa кocмичecки цeни и зa кaпaк ни cтрoят църкви дa ни вкaрвaт кaтo oвцe дa им ce мoлим...

426

bolbov

преди 1 година

Криво да седим право да съдим единствената читава държава на тази територия управлявана от българи беше и си остава Незабравима та Народна Република България.

425

Радослав

преди 1 година

Ако сте един европеец и влизате в България през ноща и през Дунав мост, то ще бъдете посрещнати от мрак, кратери и свинщина. В този момент всякаква илюзия, че все още сте в Европа ще изчезне от вас. Това са фактите! Още на влизане в територията ти става ясно, че попадаш в африканска държава с комунистически диктатор като Зимбабве, Мали и Сомалия.