Снимка: Pixabay

Засилващите се усилия на Европа за преодоляване на коронавирусната криза може би най-накрая достигат повратна точка, пише Bloomberg.

След проблемите около старта на ваксинацията напредъкът в увеличаването на имунизираните през второто тримесечие ще определи дали еврозоната най-накрая може да се отърси от най-лошите икономически сътресения в съвременната история или да изостане още повече.

Трите месеца на колебливо имунизиране принудиха не отдавна по-оптимистичните анализатори от JPMorgan Chase & Co. до UBS AG да намалят перспективите за растеж до 2021 г. В същото време перспективата за реален напредък през текущото тримесечие прави сравнително предпазливите прогнози за региона да изглеждат постижими.

Това пак няма да е лесно. За да има успех властите трябва да организират милиони ваксинации всяка седмица, докато се борят с възраждащи се огнища на пандемията, които на места предизвикват подновяване на ограничителните мерки. Франция дори се готви да влезе в нова фаза на ограничения.

Още по темата

„Ако ваксинирането напредва, нещата ще се подобрят“, коментира Дирк Шумахер, икономист от Natixis във Франкфурт. Но той предупреждава, че ако динамиката на разпространение на заразата продължи да нараства и има пълен локдаун, това няма да се случи. Едва 10% от жителите на ЕС са получили поне една доза ваксина, което е малко повече от една трета от получилите ваксина в САЩ. Това е „малко от това, което очакване“, заяви в сряда управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард пред Bloomberg Television.

Така от JPMorgan Chase снижиха очакванията си за растежа за 2021 г. от 5,8% на 5,3%, а прогнозата на Deutsche Bank е намалена до 4,6% от 5,6%. Икономистите също промениха мнението си за второто тримесечие. Тази седмица германският институт Ifo, италианският Istat и швейцарският KOF намалиха наполовина прогнозата си за разширяване до 1,5% от 3%, предвидени през декември.

Но все пак напредъкът около ваксинационния процес все още затвърждава доверието във възстановяването. Bloomberg Economics дори повиши перспективите си за растеж за годината до 4,4%.

"До края на май онези, които наистина се нуждаят от ваксина, би трябвало да получат такава и икономиката на еврозоната вероятно ще се отвори отново", казват в доклад икономистите Джейми Ръш, Маева Братовчед и Дейвид Пауъл. Според тях ако това се случи, активността ще се възстанови бързо. Това мнение съвпада с това на ЕЦБ, чийто основен сценарий е за разширяване от 1,7% през второто тримесечие, поставяйки основите за възстановяване. Банкерите прогнозират 4% растеж на икономиката за годината като цяло, задвижвано от внезапно увеличаване на ваксинациите.

„Със сигурност се надявам, че икономиката ще се засили, че ще настъпи обрат през следващите месеци“, каза Лагард. Пробивът по отношение на ваксинацията вече не е далечна перспектива. Повече от 200 милиона дози трябва дори със закъснение да достигнат ЕС този месец и следващия, а Франция вече отбеляза 1 милион поставени дози в рамките на три дни.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase