В Испания една десета от жителите вече са ваксинирани с поне една доза срещу COVID-19.

Според проучване на Политехническия университет в Каталуния с това темпо през месец май смъртността от коронавируса ще спадне с 60% благодарение на ваксините, предаде БНР.

Още по темата

От 27 декември - деня, в който започна ваксинацията в Испания, досега между автономните региони са разпределени осем и половина милиона дози, според последната актуализация на Министерството на здравеопазването.

Към тях се добавят и 52 600 дози, доставени на въоръжените сили и 7 800 на Андора. Вече има почти пет милиона души или 10,5% от населението, които са получили поне една доза.

Над 2 600 000 души или 5,5% от населението са получили и двете дози на ваксините. Осем региона - Андалусия, Арагон, Кантабрия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Естремадура, Ла Риоха и Навара надвишават този процент, а в Астурия над 8 на 100 са с пълна ваксинация. Разликите между отделните региони идва най-вече от ваксините, с които разполагат и различния интервал от време между двете дози.

Затова надеждите за ускоряването на процеса на ваксинация са насочени към най-новата одобрена ваксина на „Джонсън&Джонсън”, която е еднодозова. От нея през април се очаква да пристигнат 5,5 милиона дози.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase