Снимка: БГНЕС

Германската провинция Берлин отново спря временно използването на ваксината срещу коронавируса на компанията "АстраЗенека" при хора под 60 години заради информации за образуване на кръвни съсиреци, предадоха световните агенции.

Главната здравна експертка на Берлин Дилек Калаяджъ заяви днес, че решението е взето като предпазна мярка преди среща на представители от всички 16 германски провинции, която ще се състои след като държавният медицински регулатор съобщи за 31 случая на кръвни съсиреци при хора, които неотдавна са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека". Девет от тях са починали. Всички, без два случая, са при жени на възраст между 20 и 63 години, предава БТА.

Паралелно с решението на властите на провинция Берлин, днес берлинските държавни болници "Шарите" и "Вивантес" преустановиха поставянето на ваксината на "АстраЗенека" на здравни работнички под 55 години, предаде Ройтерс. Ръководствата на двете болници казват, че мярката е предпазна и че е необходима след информации за кръвни съсиреци при жени в Германия след поставена ваксина на "АстраЗенека".

Досега в Германия са поставени близо 2,7 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", според данни на института "Роберт Кох". Тъй като ваксината първоначално бе ограничена за хора под 65 години, с нея бяха ваксинирани млади жени, основно медици и преподаватели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase